В началото на 2020 година към учениците и учителите на Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ – Свищов, бе отправено едно голямо предизвикателство: да се напишат бизнес проекти на тема: „Свищов – туристическа дестинация за един ден“. Чрез тях да се осигури услуга за периодично посещение на групи хора в града и това да подпомогне местния малък бизнес.

Предизвикателството дойде от д-р Петър Зашев – бизнес консултант и лектор за лидерство. Той участва в  ръководството на големи компании в цяла Европа. Притежава магистърска степен от Санкт Петербургския  университет в Русия и докторска степен от Ханкенската школа по икономика във Финландия. Въпреки че не е от град Свищов, също както Дарителя Димитър Хадживасилев, той милее за развитието на българското образование и впечатлен от Търговската гимназия, решава да работи именно с екип от нейни възпитаници и преподаватели. Сред спонсорите на конкурса бе също и господин Петър Игнатов – бизнесмен, роден в Свищов, чиято майката е била дългогодишен учител по икономически дисциплини в Търговската гимназия.

Идеята, разработена от екипа-победител, е свързана с посещение в града на групи от възрастни хора, членове на пенсионерски клубове в България. Те ще получат възможност да се насладят на множеството забележителности в града (глътка щастие), да получат безплатна консултация на здравна тема (глътка здраве) и да се срещнат с представители на местните пенсионерски клубове, за да се забавляват заедно (глътка от прочутото свищовско вино)…