Едно от удоволствията, дадени на човека е възможността да пътува, да открива нови места, да научава повече за тях, да опознава родината си.

Свищов е известен като „Градът на стоте първи неща“ – тук са създадени Първото търговско училище в България (нашето!), Първото българско читалище, Първият български хор, Първото светско училище и още, и още…

Ето защо този малък град е толкова интересен. Тук е роден Алеко! Къщата музей все още пази пробитото му с куршум сърце… 

Дарителството е другото, което отличава нашия град. Будни българи, милеещи за родното образование, икономика и култура, са давали огромни суми от личното си богатство на ползу роду. Благодарение на тях Стопанска академия десетки години подготвя кадри за най-отговорните постове в икономическия сектор на държавата. Така е създадена и прекрасната Търговска гимназия, именувана на своя дарител Димитър Хадживасилев, която е умален модел на Виенския университет и вълнува със своите орнаментика и стенописи. Съборната църква, създадена от уста Колю Фичето, Часовниковата кула, парк „Калето“ със своя слънчев часовник, пристанището, старинният град Нове и още много, много места в Свищов могат да наситят сетивата, да изпълнят човек с впечатления и красиви спомени.

Организираните групи от членове на пенсионерски клубове в страната ще имат възможност да посетят тези места, съпроводени от гидове – ученици на Търговската гимназия от специалност „Организация на туризма и свободното време“.

Здраве